Klasteri konkurentnosti

Proizvodnja dijelova i sustava visoke dodane vrijednosti za cestovna i željeznička vozila

Proizvodnja dijelova za cestovna vozila, ostvaruje preko tri četvrtine dodatne vrijednosti u automobilskoj industriji. Tvrtke u Hrvatskoj proizvode dijelove koji se ugrađuju u vozila renomiranih svjetskih proizvođača automobila. Automobilska industrija u Hrvatskoj oslanja se na dugu tradiciju u srodnim djelatnostima, poput proizvodnje plastike, metalne proizvodnje, zavarivanja te inžinjeringa.

Također, Hrvatska se može pohvaliti i proizvodnjom inovativnih električnih vozila koja s kvalitetom izrade i inovacijama spadaju u mali krug svjetskih proizvođača koji kreiraju budućnost automobilske industrije.

Više od 120 proizvođača autodijelova zapošljava skoro 15.000 osoba te izvoze oko 90% svojih proizvoda.

Prednosti automobilske industrije u Hrvatskoj uključuju visoko kvalificiranu radnu snagu, odličnu infrastrukturu, multiplikativni učinak na druge sektore kao i blizinu tržištu i postrojenjima za proizvodnju vozila u zapadnoj i srednjoj Europi.

Vezano uz hrvatsku industriju željezničkih vozila, značajniji proizvodni potencijal postoji u nekoliko čvrsto renomiranih tvrtki koje zajedno zapošljavaju oko 1100 radnika. Ove tvrtke uključene su u razvoj, proizvodnju, modernizaciju i održavanje različitih željezničkih vozila, te u razne aktivnosti proizvodnje prateće opreme i komponenti za električna i druga vozila.

I.  JAVNI SASTANAK TEMATSKOG POD PODRUČJA PROIZVODNJA DIJELOVA I SUSTAVA VISOKE DODANE VRIJEDNOSTI ZA CESTOVNA I ŽELJEZNIČKA VOZILA 

Rezime prvog javnog sastanka u sklopu strateškog projekta podrške inicijativi hrvatskog klastera konkurentnosti u sektoru proizvodnje dijelova i sustava visoke dodane vrijednosti za cestovna i željeznička vozila.

Dana 01. veljače 2017. godine, 47 predstavnika privatnog sektora, zajedno s javnim i znanstvenim institucijama sudjelovali su u aktivnosti ovog projekta čiji je cilj povećati konkurentnost u području proizvodnje dijelova i sustava visoke dodane vrijednosti za cestovna i željeznička vozila u Hrvatskoj. Ovaj projekt, temeljen na suradnji i fokusu na tvrtke, aktivno je usmjeren na pružanje pomoći onim tvrtkama koje se nalaze u sektorima obuhvaćenim Strategijom pametne specijalizacije (S3) kako bi se što bolje prilagodile promjenjivim trendovima u industriji. U tom kontekstu kroz projekt će se definirati strategije za svaki pojedini sektor i izraditi konkretni akcijski i investicijski planovi.

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, ujedno i nositelj ovog projekta, otvorio je sastanak, opisujući kako se ovaj projekt uklapa u provedbeni okvir Strategije pametne specijalizacije (S3). Inicijativa projekta koristi analitičku metodologiju koja je već uspješno primijenjena u više od 40 različitih sektora u 70 različitih regija širom svijeta, a prije svega u Europskoj uniji. Na javnom sastanku predstavljene su aktivnosti u tri ključne faze projekta, uključujući i sljedeće:

1) Identificiranje izazova u pojedinoj industriji i pokretanja aktivnosti (dovršeno);

2) Razvoj strategije pojedinog sektora (veljača-travanj 2017.); i

3) Pokretanje aktivnosti potrebnih za implementaciju strategije (travanj –  srpanj 2017. godine).

Sastanak održan 31. siječnja ključan je dio prve faze projekta, koja je završila zajedničkom raspravom svih sudionika u identifikaciji potencijalnih izazova i mogućnosti u sektoru. Teme koje su se u raspravi pokazale kao ključne su sljedeće: potrebe konstantnog ulaganja u istraživanje i razvoj novih visokokvalitetnih inovativnih proizvoda i plasiranje istih na svjetsko tržište uz umjerenu prodajnu cijenu kako bi se postigla globalna konkurentnost, trenda povećanja pritiska OEM proizvođača prema proizvođačima u nižim nivoima proizvodnog lanca, te potrebu za edukacijom većeg  broja inženjera i kvalificiranih radnika. Drugi javni sastanak održati će se u travnju te će se na istome predstaviti rezultati analize provedene u drugoj fazi projekta te utvrditi niz radnji s ciljem pronalaska specifičnih poslovnih prilika.

Prezentacije održane na prvom javnom sastanku tematskog pod područja Proizvodnja dijelova i sustava visoke dodane vrijednosti za cestovna i željeznička vozila možete pronaći na sljedećim poveznicama:

Prezentacija Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta I., Prezentacija Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta II.  i Prezentacija CIRAZ-a i Svjetske banke

 

autorail2 autorail4

II.  JAVNI SASTANAK TEMATSKOG POD PODRUČJA PROIZVODNJA DIJELOVA I SUSTAVA VISOKE DODANE VRIJEDNOSTI ZA CESTOVNA I ŽELJEZNIČKA VOZILA 

Dana 10. travnja 2017. godine održan je drugi javni sastanak u okviru Strateškog projekta za podršku inicijativa klastera konkurentnosti u sektoru proizvodnje dijelova i sustava visoke dodane vrijednosti za cestovna i željeznička vozila. Sastanku je prisustvovalo 40-tak predstavnika iz privatnog, javnog i znanstvenog sektora.

Na sastanku su predstavljene analize aktualnih trendova u automobilskoj i željezničkoj industriji koje ukazuju na usmjeravanje industrija na sustave integrirane mobilnosti. Nastavno na trendove, predstavljeni su atraktivni strateški segmenti koji nude bolji tržišni potencijal u odnosu na tradicionalne tržišne segmente u kojima veliki dobavljači postaju sistem integratori. Kao ključna područja automobilskog sektora za uspješnu transformaciju poslovanja u profitabilniji i održiviji segment identificirane su aktivnosti transformacije poslovnih strategija za ulaz u nove segmente, transformacija iz tradicionalnih dobavljača u dobavljače tehnologija, nužnost integracija i poslovnih suradnji, te napuštanje proizvoda koje ne donose vrijednost. U željezničkom sektoru identificirane su aktivnosti transformacije poslovnih strategija za ulaz u nove segmente, fokusiranja na modernizaciju vlakova i aktivnostima jačanja poslova signalizacije i sigurnosti.

U tom smislu predstavljene su tri radne grupe u kojima će se raditi u trećoj fazi ovog projekta:

1) Razvoj vještina

2) Istraživanje i razvoj

3) Integracija i poslovna suradnja

Ove tri grupe u kojima će sudjelovati i tvrtke i institucije, radit će na planovima aktivnosti koji će biti predstavljene na 3. javnom sastanku koji će se održati u lipnju 2017. g.

Prezentaciju održanu na prvom drugom sastanku tematskog pod područja Proizvodnja dijelova i sustava visoke dodane vrijednosti za cestovna i željeznička vozila možete pronaći na sljedećoj poveznici:

Prezentacija Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta i Svjetske banke i CIRAZ-a

dsc01710 dsc01726 dsc01729

III.  JAVNI SASTANAK TEMATSKOG POD PODRUČJA PROIZVODNJA DIJELOVA I SUSTAVA VISOKE DODANE VRIJEDNOSTI ZA CESTOVNA I ŽELJEZNIČKA VOZILA 

Dana 04. srpnja održane su 3. javne konzultacije što je ujedno i posljednja faza ovog dijela projekta. U okviru 3. javnih konzultacija prezentiran je konkretan akcijski plan za postizanje cilja boljeg pozicioniranja S3 pod-tematskog prioritetnog područja Proizvodnja dijelova i sustava visoke dodane vrijednosti za cestovna i željeznička vozila u globalnim lancima vrijednosti. Na sastanku je, od strane predstavnika privatnog sektora, prezentiran predloženi akcijski plan, uključujući konkretne inicijative koje bi se trebale provesti do kraja 2018. godine. Predložene aktivnosti rezultat su suradnje i zajedničkog rada privatnih poduzeća, akademskih i javnih tijela u radnim skupinama održanim nakon 2. javnih konzultacija.

Prezentaciju održanu na trećem javnom sastanku tematskog pod područja Proizvodnja dijelova i sustava visoke dodane vrijednosti za cestovna i željeznička vozila možete pronaći OVDJE.

dsc02268dsc02249dsc02253dsc02256dsc02266