CIRAZ

Održana panel rasprava – Kako unaprijediti transfer tehnologije u RH

10/01/2018

Zagreb, 12. prosinca 2017. – Panel rasprava „Kako unaprijediti transfer tehnologije u RH“, održana je u organizaciji Hrvatske gospodarske komore – Centra za industrijski razvoj (HGK CIRAZ), u prostorijama HUB 385. Cilj panel rasprave bio je pružiti uvid u mogućnosti razvoja sustava za transfer tehnologije u smjeru snažnijeg povezivanja gospodarstva i znanstveno-istraživačke zajednice.

Transfer tehnologije je dinamičan, višefazan, međuzavisan i kompleksan proces. To je prijenos gospodarski primjenjivih tehnoloških rješenja, znanja i iskustava s jednog subjekta (davatelja tehnologije) na drugi subjekt (stjecatelja tehnologije), a s ciljem komercijalizacije. U tom procesu je ključno da su svi dionici uključeni i otvoreni za suradnju.

U području transfera tehnologije HGK CIRAZ želi osmisliti adekvatan, efikasan i funkcionalan sustav transfera tehnologije u Republici Hrvatskoj, jer smatra kako je postojanje sustava transfera tehnologije nužni uvjet za bolje i općenito povezivanje znanstveno-istraživačke zajednice i gospodarstva.

Nakon svečanog otvaranja, održana je prezentacija postojećeg stanja transfera tehnologije u Hrvatskoj koju je održao Mateo Ivanac, HGK CIRAZ, voditelj odjela Inovacijske tvornice. Također, predstavljeni su primjeri dobre prakse iz Njemačke, Austrije i Hrvatske. Izvršni direktor tvrtke Steinbeis 2i GmbH, dr. Jonathan Loeffler, predstavio je Mrežu Steinbeis centara za transfer. Bernhard Koch, dipl.ing, predstavio je austrijsku mrežu Uni-TTOs, dok je Daniela Chiran, projektna menadžerica u tvrtki Steinbeis 2i Gmbh, predstavila Mrežu za transfer na dunavskom području. Dr.sc. Ivan Ambroš, direktor tvrtke Centar kompetencija d.o.o za istraživanje i razvoj, predstavio je Centar za transfer tehnologije dunavskog područja u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Nastavno na prezentacije, održana je panel diskusija u kojoj su sudjelovali dr. sc. Tome Antičić, državni tajnik za znanost i EU fondove, Mario Antonić, državni tajnik Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, dr. Jonathan Leoffler, izvršni direktor tvrtke Steinbeis 2i GmbH, Bernhard Koch, sa Sveučilišta prirodnih resursa i znanosti o životu (BOKU) u Beču, dr. sc. Vlatka Petrović, iz Ureda za transfer tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Ivan Petrović, sa Fakulteta elektrotehnike i računarstva te Josip Bračić, vlasnik tvrtke PIP d.o.o. Moderator panela bio je dr. sc. Tomislav Radoš, potpredsjednik HGK za industriju i IT, energetiku i zaštitu okoliša. Zaključeno je da je potrebno raditi na jačanju kapaciteta u području istraživanja, razvoja i inovacija sa strane privatnog sektora ali i znanstveno-istraživačke zajednice te umrežiti sve dionike sustava transfera tehnologije.

U sklopu događanja svečano je potpisan sporazuma između Hrvatske gospodarske komore i Steinbeis 2i GmbH, a koje predstavlja prvi korak u otvaranju Centra za transfer tehnologije Dunavskog područja (Danube transfer center – DTC) u Zagrebu. (Više.)

Ovom suradnjom i uspostavom Centra za transfer tehnologije za dunavsko područje, HGK želi kroz nove projekte i partnerstva ojačati ulogu hrvatskih malih i srednjih poduzeća u projektima istraživanja, razvoja i inovacija te povezati znanstveno-istraživački sektor i tvrtke sa različitim europskim partnerima.