Klasteri konkurentnosti

KONFERENCIJA O KLASTERIMA, DUBROVNIK 10. – 11.04.

13/04/2017

Na netom završenoj klasterskoj konferenciji u Dubrovniku sudjelovali su i predstavnici Hrvatske gospodarske komore dr.sc. Tomislav Radoš, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za industriju i IT, energetiku i zaštitu okoliša,  direktorica Sektora za industriju i IT mr. sc. Tajana Kesić Šapić,  i direktorica sektora Centar za industrijski razvoj Danijela Ćenan.

Konferencija je tijekom dva dana okupila više od stotinu stručnjaka za klastere iz dvanaest zemalja. Skup je održan u organizaciji Hrvatskog drvnog klastera a podržali su ga mnogobrojni partneri i suorganizatori: hrvatski klasteri konkurentnosti prehrambeno prerađivačkog sektora, drvno prerađivačkog, sektora elektro energetskih i proizvodnih strojeva i tehnologija te industrije kemije, plastike i gume. Partneri konferencije su bili Hrvatska gospodarska komora, Agencija za investicije i konkurentnost, Privredna/Gospodarska komora Federacije BiH te Kuća klastera Srbije. Više od šezdeset međunarodnih predavača i panelista predstavilo je ključne teme u području konkurentnosti i poslovnog umrežavanja. Zadnja slična konferencija održala se prije četiri godine u Opatiji a sudionici su jučerašnju konferenciju, mjesto održavanja te teme ocijenili vrlo visokom ocjenom. Sljedeće izdanje tematske konferencije o klasterima održat će se u Bruxellesu krajem ove godine u suradnji s hrvatskim europarlamentarcima.

Poslovno umrežavanje i povezivanje postaje uobičajena praksa u svim razvijenim zemljama, stoga se i u zemljama jugoistočne Europe sve više razvijaju različite platforme poslovnog povezivanja, najčešće u obliku klastera. Potrebno je snažnije podržati te relativno nove oblike poslovnog povezivanja koji sve više doprinose ostvarivanju sve boljih gospodarskih rezultata, moglo se čuti na jučerašnjoj konferenciji o klasterima koja se tijekom dva dana održavala u dubrovačkom hotelu Sheraton.

Model povezivanja u klastere nalazi se na prekretnici, izjavio je na otvaranju konferencije dr.sc. Tomislav Radoš, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za industriju i IT, energetiku i zaštitu okoliša, na otvaranju ove međunarodne konferencije dodajući kako je potrebno iskoristiti dosadašnja iskustva ostvarena kroz klasterizaciju te mnogobrojne mogućnosti podrške iz programa Pametne specijalizacije. Slično mišljenje iznijela je i dr.sc. Danka Milojković, direktorica Kuće klastera iz Niša, koja je istaknula da klasteri ne poznaju granice jer već na području jugoistočne Europe djeluje nekoliko regionalnih klastera koji su razvili uspješnu poslovnu mrežu, poput Klastera željeznica JIE (RCSEE). U balkanskoj i crnomorskoj klaster mreži djeluje više od 170 klaster organizacija i 3.500 institucija, zaključila je Milojković.

Klasteri trebaju potaknuti veću implementaciju inovacija, ali i potpuno novi pristup u obrazovanju jer će već 2030. godine svjetsko gospodarstvo poprimiti potpuno drugačije konture. Traže se nova znanja  i novi stručnjaci koji je vodit nove futurističke tvrtke, čije potrebe će uključivati znanja o futurizmu, robotici, zelenim energijama i odgovornom pristupu okolišu, istaknuo je Mladen Perkov iz klastera Inteligentna energija. Snažnu podršku temi konkurentnosti i ulozi klastera dao je izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Bože Petrova, zastupnik Maro Kristić, koji je naglasio važnost poslovnog povezivanja, posebice u turizmu koji je iznimno važan za budućnost turističkih regija.

Sudionici konferencije istaknuli su i niz drugih tema iz djelokruga rada klastera, a jedna od važnijih odnosi se na ulogu klaster menadžera koja je često presudna za vidljivost i ostvarivanje pozitivnih rezultata u klasteru, istaknuo je Vlado Orešković, predsjednik Hrvatskog klastera konkurentnosti sektora elektro energetskih i proizvodnih strojeva i tehnologija. Predstavnici Ministarstva gospodarstva predstavili su Strategiju pametnih specijalizacija, ali i rezultate natječaja za 34 centra kompetencija, u čijoj će realizaciji nacionalni klasteri konkurentnosti i dalje imati važnu ulogu.

Konferencija je poslužila kao mjesto za ostvarivanje intenzivnih međunarodnih kontakata, budući da je većina sudionika pokazala interes za EU projekte, zajedničko apliciranje i prijavu na natječaje, te razvoj bilateralnih kontakata.

Direktorica sektora Centar za industrijski razvoj (CIRAZ) Danijela Ćenan sudjelovala je u glavnoj panel raspravi pod nazivom “Jesu li klasteri učinkovit alat za jačanje konkurentnosti u Jugoistočnoj Europi?”.

Detaljnije priopćenje s održane konferencije možete pronaći OVDJE.

hdk_conference_on_clusters-134   hdk_conference_on_clusters-260  hdk_conference_on_clusters-108    hdk_conference_on_clusters-115hdk_conference_on_clusters-87